onsdag 25 januari 2012

Cypern - en kärleksförklaring

Fru W tar med maken, dottern på 2 år och halva tjocka släkten på en familjär bröllopsresa till Cypern i jakt på den äkta semestern med förhoppning om en gnutta romantik på kärlekens ö.

Foto: Madeleine W - House of W

Bakgrund: Sommarlov! Ja trots att jag närmar mig 30 år är det så det heter enligt mig. För visst är ordet "sommarlov" fyllt med minnen och förväntningar? Sol, varma grillkvällar, pocketmarathon i hängmattan, kliande myggbett etc. Ordet "semester" däremot förknippar jag mer med husrenoveringar och gräsklippning. Kanske har man blivit lite bitter efter alla års slit på jobbet som sedan mynnar ut i 4 veckors semester fyllda  med 98% molnighet och man återvänder till jobbet lika blek som innan. Trots storslagna planer om en enkel och okomplicerad semester i sydligaste Skåne sommaren 2011 blir verkligheten en annan. Regn och åter regn och det som skulle bli en underbar vecka med familjen slutar med kaos i en fuktskadad skånelänga där alla går varandra på nerverna. Jag är på gränsen till att slänga in handduken och ta ut framtida semesterveckor i december för att slippa besvikelsen när räddningen anländer. Räddningen är en bröllopspresent i form av en vecka på Cypern vilket ska komma och gå under beteckningen ”Bröllopsresan”. Äntligen, nu kan mitt riktiga sommarlov börja! I resan ingår även sällskapet i form av ett urval familjemedlemmar och andra släktingar. Sammanlagt är vi ett gäng på 10 personer i åldrarna 2-50 år som ska "hänga" nästintill dygnet runt i en vecka. Jättekul tycker jag, rena döden tycker andra. Varför i hela friden tar man med släkten på bröllopsresa undrar ni kanske? Tja, för att titta varandra djupt in i ögonen under en hel vecka kanske skulle bli ganska tråkigt i längden? Nu får hela familjen en rolig vecka med trevligt sällskap så att alla blir nöjda och glada, inklusive brudparet. Så nedan följer en kärleksförklaring. Till Cypern. Inte till maken (sorry älskling).
...
Efter en relativt snabb flygtur med en uttråkad dotter och en minst lika rastlös mamma påbörjar vi inflygningen över ön. Jag hade sett det framför mig hur tagen jag skulle bli av synen som utspelas nedanför oss med det turkosa havet, de vita stränderna och maffiga klipporna. Det jag inte hade tagit med i beräkningen var att vi landar sent på kvällen när det är kolsvart ute men synen som möter mig i form av de stora vågorna långt där nere och en ö upplyst av tusentals lampor är inte så tokig den heller. Efter en liten stund är det äntligen dags för den efterlängtade dunsen när vi landar på Larnacas flygplats. Att sedan ta de där första stegen ut från flygplanet och möta den välbekanta väggen av värme , trots den sena timmen, och nya dofter är det ultimata välkomnandet för semestertörstande svenskar. Sen går allt i ett rasande tempo med passkontroll, bagageutlämning och uppletande av rätt buss och innan jag vet ordet av det sitter jag på en fullpackad buss påväg till hotellet Sunwing Resort & Spa Sandy Bay utanför Ayia Napa. Trots att klockan är efter midnatt så känner jag mig upprymd och full av energi,samtidigt som ett lugn infinner sig, äntligen är vi framme!
Larnaca är Cyperns största stad och ligger på den syndöstra sidan av ön i närheten av de stora turistorterna Ayia Napa och Fig tree bay. Ayia Napa är mest (ö)känt för sitt vilda nattliv och som tillhåll för partysugna ungdomar vilket också var den bilden jag hade av staden. Dock vill jag påpeka att staden har så mycket mer att erbjuda än häftiga barer och partylivet var faktiskt inte något som vi märkte av överhuvudtaget.  
Foto: Madeleine W - House of W
Om man bortser från att Ayia Napa förknippas med just party i mångas ögon så har alltid Cypern symboliserat det lite lyxigare Grekland för mig. Lite dyrare, men en miljö och ett azurblått hav to die for och som är värt varenda extra krona. Havet är bland det vackraste och klaraste jag någonsin upplevt och då tillhör jag ändå den lyckliga skaran som dykt på Stora Barriärrevet. Även de tillhörande stränderna håller hög klass och tack vare att de är så långgrunda  och att vattnet håller en perfekt badtemperatur så är det perfekt för småbarnsfamiljer. Den strand där vi spenderade mest tid är Cyperns kanske mest kända strand, Nissi Beach, som ligger strax utanför Ayia Napa.
Foto: Madeleine W - House of W
Vi kommer snabbt in i semesterrutinerna och dagarna rullar på i ett avslappnad tempo. Vi sover tills vi vaknar, njuter av en gudomlig frukostbuffé (grekisk yoghurt med valnötter, mums!), sätter på oss badkläder och dränker in oss i solkräm och packar vagnen full med barn, krokodiler och armringar och drar oss ner till poolområdet. Redan första dagen hittar vi vårt ställe i utkanten av området där alla får plats (och Gud nåde den som tar min solstol!) och där stannar vi till sena eftermiddagen och låter solandet, badandet och deckarläsning i skuggan avlösa varandra. Det enda som får oss att lämna vår oas är när vi turas om att släpa oss iväg till Minimarketen för uppbunkring av vatten, glass, dricka och frukt i mängder. Efter den obligatoriska vilopausen på eftermiddagen är det Happy Hour i baren som gäller följt av en gudomlig middag, antingen på hotellet eller någonstans i närheten.
...
Om man, mot förmodan, tröttnar på hotellets mat, trots det varierande utbudet, så behöver man inte gå långt för att hitta mysiga restauranger. Hela vägen in till Ayia Napa är full av restauranger för alla smaker. Tvärs över gatan från hotellet ligger en restaurang som blev vår favorit. Restaurangen ger en känsla av det genuina Grekland samtidigt som det är himmelriket för alla barn med hoppborg, karusell och ett lekland. Har får vi vuxna en chans att njuta av den underbart goda maten medan barnen underhåller sig själva en stund. Något som imponerar på mig är Cyprioternas vänlighet och hur service minded de är, något som man inte är alltför bortskämd med hemma.
...
När matkoman sedan börjar sätta in rör vi oss antingen vidare mot stora scenen för att roas av dagens uppträdanden eller sätter på oss promenadskorna för lite turistshopping i butikerna längs vägen in till Ayia Napa. Mer komplicerat än så blir det inte under vår vecka på Cypern. Varför krångla till det när man för en gångs skull har chans att göra något enkelt.
Foto: Madeleine W - House of W
Gång på gång slår det mig hur underbart det här är. För första gången på mycket länge lyckas jag stanna upp och för en gångs skull leva i nuet. Att hela hotellet vimlar av folk och skrikande ungar berör mig inte, vilket skulle ha retat gallfeber på mig hemma. Istället så fascineras jag över att alla andra föräldrar, precis som vi, går runt med ett harmoniskt, på gränsen till fånigt, leende på läpparna (jag betvivlar starkt att de ser ut så hemma). Med andra ord finner jag någon form av sällsynt inre harmoni som absolut ingen kan ta ifrån mig just då. Detta är den absoluta lyxen för en annars väldigt stressad småbarnsmamma vars liv i vanliga fall kretsar så långt ifrån lyx man kan komma. En vecka på Cypern ger en smak av just det enkla och okomplicerade livet som en semester bör handla om oavsett om man är hemma eller utomlands. Att kunna stanna upp och få tid att njuta och ha roligt med sin familj och nära och kära är ovärderligt.
Foto: Madeleine W - House of W
Det som jag tycker är så skönt med Sunwing Resort är att man inte behöver lämna hotellet för att sysselsätta sig. Här finns allt för både liten och stor – minidiscon, uppträdanden, spa, tennis, volleyboll, gym, minigolf och Miniland med Lollo och Bernie och vill man byta miljö så är det bara att sätta på sig ett bekväma skor och promenera in till Ayia Napa vilket tar ungefär en halvtimme i normalt tempo. Där finns det fullt av restauranger, barer, shopping  och till och med en nöjespark så alla oavsett ålder och intressen kan hitta något som passar. Och vill man vidga sina vyer ytterligare kan man följa med på någon av Vings utflykter. Om man har tid och lust och vill slippa turismen kan man hyra en bil och upptäcka det genuina Cypern på egen hand med mysiga bergsbyar och vinodlingar.
Foto: Madeleine W - House of W
Och så var det ju det här med romantiken. Jodå, de levererar, både maken och ön. Romantik tycker man ju hör till när det rör sig om en bröllopsresa och att ta med halva släkten kanske inte direkt förknippas med en romantisk resa. Och visst kan romantiken spira på denna underbara ö. När man tar en strandpromenad på kvällen när stranden är tom och solen går ner i det turkosa havet är det svårt att inte känna den romantiska stämningen. Samma sak när man äter en god middag på någon mysig taverna på tu man hand med levande musik i bakgrunden så känns det nästan som att man befinner sig i någon sliskig romantisk komedi. Och för vår del räcker det så, även fast alternativen för par på bröllopsresa på Cypern är oändliga. Det vi ville uppnå med med här resan var lugn och ro och tid för familjen och med så få måsten som möjligt. Inga mobiler. Ingen Facebook. Inga snabbmakaroner. Ingen dammsugare. Och framförallt – inget vardagstjaffs. Det är romantik för mig.
Foto: Madeleine W - House of W
Jag lämnar Cypern, mätt och belåten i både mage, hjärta och sinne. När planet lyfter från Larnacas flygplats får jag äntligen se mitt vackra Cypern i dagsljus. Och synen tar andan ur mig. Vattnet, naturen, stränderna. Det är bara en tidsfråga tills jag återvänder till kärlekens ö. På återseende!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag sa ju att du skulle fixa det, bra jobbat.

Cilla sa...

Ja med detta inlägg bör du bli vinnaren till att åka på vings resereportage!!!
Stort lycka till!!!!!

Anonym sa...

Härligt att läsa!

Ps! Larnaca är inte Cyperns största stad...

Anonym sa...

Härlig läsning!!

Ps! Larnaca är inte Cyperns största stad...

Anonym sa...

Härlig läsning!!

Ps! Larnaca är inte Cyperns största stad...

Anonym sa...

Härlig läsning!!

Ps! Larnaca är inte Cyperns största stad...

Anonym sa...

Härlig läsning!!

Ps! Larnaca är inte Cyperns största stad...

Anonym sa...

Härlig läsning!!

Ps! Larnaca är inte Cyperns största stad...