fredag 26 augusti 2011

Barnvänliga stränder

Foto: Madeleine W - House of W
På Cypern finns det många härliga stränder som är perfekta för barnfamiljer. Runt Ayia Napa finns bland annat Sandy Bay, en liten vik precis bredvid Sunwing Resort & Spa, där stämningen är väldigt lugn och ganska så glest med folk. Grecian beach är den mest centrala stranden som börjar vid fiskehamnen inne i Ayia Napa. Macronissos, en underbar liten strand ca 4km utanför Ayia Napa. Jag har inte vart där själv men den stranden ska tydligen vara något utöver det vanliga. Ayia Thekla ligger ca 6km utanför staden och passar bra om man vill vara lite för sig själv. Som ni ser är utbudet av stränder runt Ayia Napa stort, och har man ork, lust och möjlighet så varför inte åka runt och uppleva stränderna för att hitta en egen favorit. Är man däremot lite mer bekväm (läs lat) som jag är när jag reser med småbarn, och ryser vid tanken på att krångla med vagnar, packning och ivriga barn på överhettade bussar eller hyrbilar i västertrafik så blir det lätt att man stannar på hotellet. En strand som man dock inte får missa, oavsett hur "bekväm" man är, är Cyperns mest kända - Nissi Beach.
Foto: Madeleine W - House of W
Nissi Beach ligger ca 3km väster om Ayia Napa, endast några hundra meter från Sunwing Resort & Spa Sandy Bay. Nissi Beach består av två stränder som sitter ihop där den ena delen kallas för Nissi Bay och är den del som är lugnast. Ordet "Nissi" betyder "liten ö" på grekiska och stranden har fått sitt namn efter den halvö som går ut mellan de båda tränderna dit man kan gå över utan problem då det är väldigt långgrunt. Längs hela stranden finns det restauranger, barer och fik och för de lite större barnen och vuxna ordnas det alla typer av vattensporter. Stranden och havet är i absolut toppklass. Det är rent och fräscht överallt och vattnet är alldeles klart och turkost, vilket skapar en känsla att man snarare är på en ö i Västindien än i Medelhavet.

Foto: Madeleine W - House of W
 Eftersom vi tillhör den lite tråkigare kategorin av föräldratypen som inte gärna krånglar i onödan så håller vi oss oftast på hotellområdet under dagtid när vi reser med småbarn. Främst på grund av bekvämlighet (som sagt: lathet) och för att allt finns i närheten. Att dessutom slippa sand överallt där sand inte ska finnas är ett stort plus. Men minst ett strandbesök är obligatoriskt när man är utomlands. Ofta brukar det bli en kvällstur för att kolla läget men eftersom vi hade hört så mycket om Cyperns stränder i allmänhet, och Nissi Beach i synnerhet, så slog vi på stort med en heldag på stranden. Så vi packade vagnen full med handdukar, badbollar, krokodiler och delfiner och traskade den lilla biten när till havet. Jag kan sammanfatta besöket på Nissi Beach med att säga att det är så nära paradiset man kan komma inom Europas gränser. Och just att det ligger i Europa är också en enorm fördel. Att flygresan bara tar ca 4 timmar gör pinan med att flyga behagligt kort, mer som en litet äventyr, och att flygen till Cypern dessutom går från ett flertal av de mindre flygplatserna i Sverige minskar restiden ytterligare. Detta bidrar till att hela Cypern som resmål stiger på barnvänlighetsbarometern. Alla som någon gång rest med en rastlös liten vilde vet vad jag pratar om.

Foto: Madeleine W - House of W

Foto: Madeleine W - House of W
Nu tillbaka till stranden. Nissi Beach är som sagt en av Cyperns mest välkända stränder vilket lockar en hel del folk. Bilden jag hade av Nissi Beach var en strand med vars sand man knappt såg på grund av alla välinsmorda människor som steker, tätt som sillar, i solen. Dessutom vet väl varenda kotte att Ayia Napa är ett känt tillhåll för törstiga, partysugna, ungdomar från Skandinavien som nog mer än gärna smyger ner till Nissi när baksmällan börjat lätta. Med dessa scener för min inre syn kan jag ärligt säga att mina förhoppningar inte var särskilt höga. Vackert? Säkert! Barnvänligt? Troligtvis inte. Men oj så fel jag hade! Nissi Beach har allt man kan tänkas behöva när man reser med barn. Stranden är vit och finkornig och blir aldrig så där brännande het så att man måste ha skor. Havet är klart och långgrunt med härlig sandbotten. Tack vare att det går ut en liten halvö mitt på stranden fångas vågorna upp och blir minimala. Vill man däremot bada i vågorna så man man dra sig ut mot kanterna där vågorna blir lagom höga. Restauranger finns längs hela stranden så man har aldrig långt till något att fylla magen med. Matställerna ligger dessutom en liten bit över stranden vilket ger en svalkande bris och en underbar utsikt. Toaletter finns det också för den som behöver.
För mig är utrymmet viktigt när det gäller barnvänligheten. Det ska finnas plats för bollkastning, sandslottsbyggande och plats att överhuvudtaget röra sig utan att råka skvätta sand på någons handduk. Och utrymme finns det på Nissi Beach, varje sig man väljer att hyra en solstol eller parkera mitt på stranden. Hur var det nu med alla ungdomar då? Jo visst finns dem men vi höll främst till på den delen av stranden som kallas Nissi Bay och där fanns det nästan uteslutande barnfamiljer och äldre par.
 
Om ni har vägarna förbi Nissi beach på kvällstid så rekommenderar jag att köpa med sig lite Tzatziki och bröd och något gott att dricka och bege sig till Nissi bay (så långt bort från musiken ni kan komma). Där kan man sitta högt upp på klipporna eller vid strandkanten och ha pic-nic hela familjen och titta på solnedgången. Vid den tidpunkten (runt 19.00) är stranden nästintill folktom och restaurangerna på den sidan av stranden har stängt för kvällen. Perfekt om man bor på Sunwing Resort & Spa Sandy Bay och behöver lite miljöombyte på kvällstid. 

Så vill ni åka till ett underbart ställe med god mat, trevliga människor och underbara miljöer som är 100% barnvänligt - åk till Ayia Napa och besök Nissi Beach. Välkommen till paradiset!



Inga kommentarer: